27/6/08

Salvem plantes en perill d'extinció. Encara hi som a temps!



Any rera any, década rera década.. S'extingueixen molts vegetals de molts territoris del mon per causes purament humanes i Catalunya no n'és pas una excepció, es clar. ..Poblacions senceres de de vegetals autòctons van reduint-se poc a poc, fragmentant-se, aillant-se, enpetitintse fins que... arriben a un punt crític i a partir d'aleshores, sencillament desapareixen. Desapareixen sense cridar, sense protestar, en silènci.

Aquest blog parlarà més aviat de les plantes i la vegetació de Tossa, pero vull començarlo així, fent pinzellada d'un problema que afecta a Catalunya i a pràcticament tot el planeta. Hem de ser conscients del que està passant, del que li estem fent a la Terra. ..Ens estem carregant la biodiversitat, animal, vegetal, micològica... I el que és pitjor, ens hi estem "acostumant" a carre-garnos-la.. Trobo que hi ha una certa sensibilitat mundial si per exemple desapareixen de sobte 100 osos pandes a la Xina, la notícia sortiria als mitjans mundials de comunicació, pero si s'extingueix alguna planta a Catalunya la questió passa com bastant desaparceguda, fins i tot entre nosaltres, la majoria dels habitants d'aquest pais!. El nostre nivell de sensibilitat envers les plantes amenaçades penso que és, encara avui en dia, una mica equivalent al que teniem a principis del segle XX respecte al nostre patrimoni arquitectònic i pictòric, quant desde fora per exemple, alguns venien, expoliaven els murals de les ermites romàniques del Pirineu i "quasi no passava res".


Més deixem estar les comparacions retrospectives o imaginariament analògiques. Parlem del present.. Del que sentim cadascú/na, del que pensem. Pensem en les 182 espècies vegetals amenaçades que viuen a Catalunya, 59 de les quals es troben en perill d'extinció segons el Catàleg oficial que tenim actualment, del Departament de Medi Ambient. Si les plantes no poden moures-hi i escaparse dels seus hàbitats malmesos .. Ens hi movem nosaltres per elles? Sencillament per ajudarles, a sobreviure, a que no s'extingueixin per la nostra causa!.. Envers les plantes que no s'han extinguit encara en podem fer, alguna cosa.


Celebro en aquest sentit les jornades que s'han fet a Blanes recentment, en les quals hem pogut participar-hi tot un munt de persones interessades en trobar solucions per a la problemàtica aquesta. Del final de les jornades en va sortir un decret
(que la Generalitat presumiblement aprovarà) consensuat per tots i totes les participants; un decret que compren tot un conjunt de mesures de protecció per a les plantes en perill i que prede-fineix els instruments legals que han de servir per a vetllar-les. Les jornades per tant, apart d'haver estat interessants desde un punt de vista científic o cultural i divulgatiu han estat molt profitoses per a la conservació de la Flora de Catalunya!. Ho celebro, perque no sempre les coses que es parlen (en fòrums, debats, xerrades...) es converteixen directament en fets útils que aboquen a un compromís de treball per part d'algun govern.

Espero que la voluntat i el compromís no decaigui, que els objectius teorics esdevinguin de debò fites de treball autèntic. Ara per ara reitero; 182 vegetals autòctons segueixen estan en perill i hem fet un pas endavant, en teoria, cara a la seva protecció.

... Hi arribarem a temps de salvarlos? En serem capaços?

Servirà d'alguna cosa el futur decret i altres mesures de protecció que s'estan fent o que s'han fet (algunes sense èxit) en el passat? Pensem. En cada moment depen de nosaltres!








4 comentaris:

Grupo Especialista en Invasiones Biológicas ha dit...

ESTIMADA TAMARIU,
AUNQUE UN POCO TARDE TE RESPONDEMOS SOBRE EL COMENTARIO REALIZADO EN NUESTRO BLOG. LAS ESPECIES EXOTICAS INVASORAS SON ESPECIES EXOTICAS QUE HAN SIDO INTRODUCIDAS DELIBERADAMENTE EN OTRO ECOSISTEMA DEL CUAL NO SON NATIVAS O BIEN QUE HAN LLEGADO DE FORMA ACCIDENTAL, PERO SIEMPRE MEDIADAS POR AGENTES HUMANOS. ESTE TIPO DE INTRODUCCIONES NO TIENE NADA QUE VER CON LA DINAMICA NATURAL DE LOS ECOSISTEMAS Y DE LAS ESPECIES. CUANDO UNA ESPECIE EXOTICA SE CONVIERTE EN INVASORA (POR SUERTE ES UN PORCENTAJE MINIMO) PONE EN UN RIESGO MUY GRAVE A LAS ESPECIES NATIVAS... POR EJEMPLO, LA INTRODUCCION DEL CANGREJO ROJO AMERICANO FUE EL DETONANTE DE EXTINCIONES LOCALES DEL CANGREJO DE RIO AUTOCTONO. LA INTRODUCCION DE LA PERCA DEL NILO EN EL LAGO VICTORIA HA TRAIDO COMO CONSECUENCIA LA EXTINCION DE MAS DE 200 ESPECIES DE CICLIDOS, POR NO HABLAR DE LA POBREZA DE LAS COMUNIDADES LOCALES A LA CUAL SE HA SUMADO UNA HAMBRUNA MAYOR DERIVADA DE ESA INTRODUCCION... ES ESTO NATURAL? NO ES SOLO UN PROBLEMA PARA LAS ESPECIES Y LOS ECOSISTEMAS, EN MUCHOS CASOS TAMBIEN PROVOCA MAS POBREZA EN PAISES YA MUY POBRES.
ES IMPORTANTE QUE NO SE TOMEN ESTOS TEMAS A LA LIGERA....
NO SE TRATA DE UNA CAZA DE BRUJAS, SE TRATA DE NO QUERER CAMBIAR LA NATURALEZA A NUESTRO ANTOJO. ES MAS SABIA QUE NOSOTROS.

SelvadeTossa ha dit...

Bienvenidas aportaciones vuestras. (GEIB)

Soy consciente de que determinadas introducciones de especies animales y/o vegetales en determinados entornos naturales puede tener algunas veces consecuencias muy negativas para determinadas otras especies, así como también consecuencias negativas a vece para las comunidades humanas de algun ecosistema en particular, aunque todo sea dicho, para los seres humanos, en la inmensa mayoria de los casos suelen ser mas positivas que negativas (mayor cantidad de alimentos a disponer, plantas para usos ornamentales, etc..) siempre y cuando no vayan acompañadas de ciertas políticas novivas (patentes de semillas por ejemplo).

Yo no he tomado este tema a la ligera pero si que pienso que hay un poco de "caza de brujas" que si que va a la ligera y de la cual ciertas entidades (no digo vosotros) se pueden aprovechar para poder justificar y lanzar adelante una serie de tareas supuestamente potencialmente beneficiosas para el medio ambiente o algun hábitat en particular pero que básicamente lo que buscan es un reconocimiento público o conseguir una movilización de presupuestos en una determinada dirección que a ellos les beneficia. También hay muchas entidades que no actuan así por estos motivos sino porque realmente de buena fé estan convencidas (han sido convencidas por argumentos como los vuestros o querian en el fondo convencerse de ello y ha sido fácil) de que existen las especies invasoras y de que son una plaga y son muy malas y hemos de luchar todos contra ellas y tal y cual.

La gran mayoria de especies que se naturalizan en algun lugar y se integran en los hábitats no comportan ninguna extinción de ninguna otra especie y cuando esto último sucede se suele deber mas a causas directamente humanas (destrucción del medio, canvio climático, extinción de polinizadores por productos fitosanitarios, caza de animales que actuan como dispersantes de semillas, etc..)

Por otra parte, incluso en los pocos casos en los que una nueva especie comporta alguna extinción o un empobrecimiento claro de algun hábitat de forma unilateral estoy un poco en contra también de que se utilice el término "invasor" o "especie invasora" pues lo encuentro fuera de su lugar o cometido.
Desde mi punto de vista resulta una metáfora antropocéntrica que se ha querido (y conseguido) extrapolar y convertir en etiqueta válida para definir también el comportamiento potencial de determinadas especies no humanas. Me parece casi (y reitero el "casi") tan absurdo como decir -por poner un ejemplo- que en un año de muchas lluvias y que inundaron ciertos campos vinieron "lluvias invasoras". Me parece una aberración lingüística y a menudo además tendenciosa. Me parece también demagogia científica, simplemente, la cual pienso que habriamos de mirar de corregir todas y todos un poco.

Pienso que en general, la ciéncia y la cultura no necesita (o no habria de) exagerar ni hacer demagogia con el uso de palabras alarmistas o de tipo "gancho",porque la cultura, a diferencia de la política simple y manipulativa de muchos partidos políticos ya es suficientemente rica en si misma y dispone de un lenguaje también suficientemente rico como para poder expresar las cosas de la manera que mejor se ajusten a la realidad.

Agradezco no obstante -reitero-, los argumentos aportados por el GEIB y a pesar de que discrepe casi totalmente en las valoraciones en cuenstión, los reconozco como un grupo especialista en alteraciones ecológicas y conocedores de los temas en los cuales continuamente se aventuran.

Agradezco también otras aportaciones que me puedan ofrecer otras personas y entidades.

-------------------


Benvolguts GEIB.

Soc conscient de que determinades introduccions d'especies animals i/o vegetals en determinats entorns naturals pot tenir alguns cops consequències molt negatives per a determinades altres espècies i també consequències negatives de vegades per a les comunitats humanes d'algun ecosistema en particular tot i que per a les persones, en la inmensa majoria dels casos solen esser positives (major diversitat d'aliments, plantes per als jardins etc..) sempre i quan no vagin acompanyades de certes polítiques nocives (patents de llavors per exemple).
Jo no he pres aquest tema a la lleugera pero si que penso que hi ha una mica de "cacera de bruixes" en tot aquest tema de les especies invasores; una caça de bruixes que si que va a la lleugera i de la qual moltes entitats (no dic vosaltres) se n'aprofiten per poder justificar i tirar endavant una serie de tasques suposadament beneficioses per el medi ambient pero que bàsicament el que busquen és un reconeixement públic i/o aconseguir una movilització de pressupostos en una determinada direcció que a ells els beneficia. També hi han moltes entitats que no actuen així per aquests motius, sino perque realment de bona fè estan conçudes (han estat convençudes per arguments com els vostres o voldrien en el fons convences d'això i ha estat fàcil) de que existeixen les especies invasores i de que son una plaga i que son molt dolentes i que hem de lluitar tots contra elles i tal i tal

La gran majoria d'especies que es naturalitzen en algun indret i s'integren en els ecosistemes no comporten cap extinció de cap altre especie i quan això últim succeeix és sol deure més a causes directament humanes (destrucció de l'hàbitat, canvi climàtic, extinció de polinitzadors per productes fitosanitaris, caçera d'animals que actuen com a dispersants de llavors, etc..).

Per altre banda, fins i tot en els pocs casos on una nova especie comporta alguna extinció o un empobriment clar d'algun hàbitat de forma unilateral estic en contra de que s'utilitzí el terme "Invasor" o "especie invasora", ja que ho trobo fora de lloc; per mi és una metàfora atropocèntrica que s'ha volgut extrapolar i convertir en ètiqueta vàlida per definir també el comportament de determinades especies no humanes. Em sembla quasi (i reitero el "quasi") una aberració lingüística, tant absurda como dir -per posar un exemple- que en un any de moltes plujes y que varen inundar certs camps van arribar "plujes invasores". Em sembla demagogia científica, simplement, la qual penso que hauriem de corregir.

Penso que en general la ciència i la cultura no necessita (o no hauria de) exagerar ni fer demagogia amb amb l'ús de paraules alarmistes o ganxo, perque la cultura, a diferència de la política simple i manipulativa de molts partits polítics ja es prou rica en si mateixa i te un llenguatge també prou ric com per poder expresar les coses de la manera que més s'ajusten a la realitat.

Agraeeixo no obstant els arguments aportats per el GEIB i tot i que discrepi quasi totalment en les valoracions del tema els reconec com un grup especialista en alteracions ecològiques i coneixedors dels temes en els quals continuament s'aventuren.

Agraeixo també altre aportacions que em puguin fer altres persones i entitats.

Anònim ha dit...

algú em podia dir noms de plantes i animals al·loctons al maresme ho necessito pel treball de recerca siusplau

SelvadeTossa ha dit...

Hola Anònim, et llegeixo ara!, potser ja has fet el treball. A veure, en quan a vegetals:

Cortaderea sellowiana,
Ailantus altissima,
Carpobrotus acinadiformis,
Arundo donax,
Robinia pseudoacacia,
Castanea sativa,
Pinus pinea,
Xantium spinosum,
Conyza bonariensis,
Erigeron canadensis,
Opuntia maxima
Einadia nutans
Phytolaca americana
Ipomoea acuminata

i moltes més.. Si volguessis una llista més exhaustiva m'ho dius.

En quan a animals et puc ajudar molt menys perque no en se gaire; així pensant a lo ràpid se m'acut la formiga argentina, l'escarabat morrut de les palmeres, la papallona del gerani, el mosquit tigre etc.. De tot això hi ha informació abundant per internet. També et recomano un llibre que es diu "Invasiones biológicas". No tracta específicament gens del Maresme pero tingues en compte que la majoria de les especies al.lòctones tenen una amplia distribució geogràfica i a més a més solen prosperar en hàbitats alterats per l'home.

Salut i que aprofiti