2/8/08

Alocs i tamarius a la riera de Tossa

La riera de Tossa ha viscut diferents etapes de destrucció creixent. No se si la cosa va començar amb els romans o en una altre època anterior fins i tot, pero està clar que mai ho ha estat d'una forma tant accelerada com en els últims anys.
El tram que atravessa el poble és naturalment el més alterat de tots ja que ha sofert molta mena d'intervencions humanes, intervencions que han extirpat pràcticament totes les plantes superiors i animals que en deurien esser propis del lloc. Malgrat tot també sabem que la situació podria ser molt pitjor -imaginem ..Si per exemple no existís aigües amunt la depuradora o no s'hagués construit la bassa de Sa riera- i al respecte estic satisfet de dues coses. La primera, que no s'hagi recobert la riera per cap vial o passeig (fa poc hi havien propostes instant a portar-ho a terme) i no s'hagi encimentat la llera tranformant-la en una canalització subterrania. La segona.. Bonica sorpresa per els ulls: Haver plantat uns quants alocs i tamarius a la riba!

Enhorabona de part meva a les persones de l'Escola de natura que sino m'equivoco varen començar les tasques, del Consell comarcal de la Selva que van donar els vist blau i el suport, del Departament de Medi Ambient de l'ajuntament que segurament va recolzar (i potser idear?) la iniciativa, de l'empresa actual "Ecotossa" que en fa el manteniment i d'altres persones més i/o institucions que potser desconec i que potser hagin estat involucrades, per haver plantat tamarius i alocs, ja que es tracta de plantes que antigament poblaven una gran part dels ambients riparis costaners catalans, pero que avui en dia aquests hàbitats es troben en una greu regresió. A la mateixa riera de Tossa, algo més amunt, fora del poble, s'hi troben alguns en estat natural pero em penso que no arriben al centenar. Les persones que han proposat plantar alocs segurament son persones amb especial sensibilitat paisatgística i ecològica i també pràctica, dons també vull destacar que de fet és també una solució pressupostaria molt sostenible ja que comporta poques despeses en comparació amb altres tipus d'actuacions similars de tipus paisatjístic.

Els individuus son arbustets joves. Els que apareixen en el tram que he fotografiat han estat plantats just al canto que te la riera amb el mur del passeig marítim lo qual minimitza el risc de que les avingudes d'aigua torrencials més agressives puguin malmetre la vegetació i sobretot permet que les arrels s'infiltrin per l'esquerda de la base del mur, on tindran un millor ancoratge radicular i també ressistiran millor les sequetats estiuenques ja que els microindrets aquests es trobes més protegits de l'evaporació i les partícules del sol no s'assequen tant. Pero a més a més disposen d'un tub de goteig agrícola que els hi garanteix l'aigua d'una manera artificial i que els hi és necessari per superar amb èxit el primer estiu posterior al trasplantament. Ahir els vaig mirar en detall i veig que son molt pocs els que s'han mort; pràcticament tots han arrelat força bé, endinsant les seves arrels ben endins de la llera o entre les pedres.. I també he vist que els alocs estan començant a florir. ..Això pot "decepcionar" per a tots aquells qui previament les havien confòs amb plantes de maria i ara es donen compte de que no... :-( Ho sento, si; pero ostres!.. contempleu-les, contempleu-les i notareu que la bellesa de l'aloc.. no necessita d'absolutament res més! per contagiar plaers indescriptibles! -ui, no se si convenço al 100%dels qui em puguin llegir pero en fi, aquí està la foto!.


1 comentari:

cgc ha dit...

bona tarda company, sóc una de les persones que han treballat en els projectes de millora ambiental dels trams urbans de la Riera de Tossa. moltes gràcies pel teu blog amb les fotos i reflexions, ens ha alegrat i animat molt. m'agradaria molt adjuntar-te un arxiu d'una ponència que vàrem fer aquest setembre exposant tot el procés i la feina. crec que no es pot adjuntar res aquí, ni trobo una adreça de mail. si vols escriu un mail a carlesgil1@yahoo.es i et responc adjuntant l'arxiu.
salut i una abraçada company