28/8/08

La verneda amb algun dels seus tresors: La canabina

.
En el mes d'agost, quan les platges de Tossa estan plenes a rebosar d'essers vius que sense ser capaços de fer cap fotosíntesis busquen el sol i s'hi torren ..hi han d'altres essers que si que en fan de fotosíntesi i en canvi s'amaguen en llocs ombrívols i fresquets. Si els voleu anar a visitar deixeu la platja i reseguiu la riera.. Al cap d'un kilòmetre ja us trobareu inmersos en un ambient ben diferent del qual haureu sortit. Potser us preguntareu: On està el sol?
..Que no us acompanya potser? I es que pot esser difícil fins i tot trobar-lo. ..Mireu amunt!, no tropeceu, i veureu com els raigos saltejen sobre el fullatge i només alguns pocs en penetren directament, ja que aqui el sol no és el Rei; els reis son els arbres.. Quins arbres? Quasi de ben segur els verns, pero podrien esser llorers (si camineu més lluny). Aquestes dues especies conformen habitats de vida silvestre molt rica i d'una bellesa especial i de gran valor; son arbres característics del paisatge riberenc de Tossa que caldria protegir al màxim. Els verns, gràcils i alhora majestuosos, tant difícils de trobar en contrades tant properes al mar medite-rrani, -recorden més aviat una estètita centreeuropea o atlàntica..- poblen sectors selvàtics de la riera de Tossa, així com d'altres rieres de contrades generalment més allunyades de la costa conformant la mena de bosc que s'anomena "verneda". Els llorers per la seva banda conformen les lloredes, que son formacions vegetals amenaçades d'extinció i que es circunscriuen actualment gairebé al territori tossenc, pero ara parlaré només de la verneda.

Imaginem que caminem per la llera seca de la riera entre Sant Eloi i el pont que creua el camí del campingTossa; aquest sector és una verneda esplèndida que aconsello de recorrer per qui vulgui admirar unes quantes joies vegetals que viuen a les ombres dels verns. ..I en destaco una per atzar, la cannabina (Eupatorium Cannabinum), una planta que agafa el nom del cànem per la semblança que també tenen les seves fulles amb les del cannabis (com passa tb amb l'aloc, citat en l'anterior entrada) pero que te unes virtuts bastant diferentes. És una planta molt gran i molt alta, quasi podria dir-se que és una megaforbia de tant grossa que és!; tot i així manté un aspecte més "esbelt" que no pas grossa i noto que congenia la seva estètica amb la dels verns. Ara quan està en flor és una mica la princesa o la reina de la verneda. S'hi troba en molts punts pero no agafa el caràcter de planta masiva i no conforma (a Tossa) un poblament monoespecífic, lo qual vol dir que enrriqueix la biodiversitat del lloc on viu, visquent i "deixant viure"..



"Eupatorium", el seu gènere en llatí, fa referencia a un antic rei grec -Eupator-. ..És un vegetal nitròfil, que vol dir que prospera a gust en terrenys on la presencia de nitrògen està per damunt de la mitja i també és una planta que quan està en flor és visitada per una multitut enorme d'insectes polinitzadors. Tanmateix sembla resguardada (per lo menys dins la verneda) d'insectes danyins per a ella, dons totes solen tenir aspectes molt íntegres, sense mossegades de bitxos o altres malures. Hom diu que els conills l'eviten i potser és degut als alcaloides que conté -bàsicament l'eupatoricina-, que la fan també poc atractiva per altres vegetarians. Per afegir encara més, és una destacada planta medicinal que te efectes positius per exemple en el manteniment de les ganes de menjar.
A Catalunya, a la planta també se la coneix com lladracà; cadascú que decideixi dons quin nom prefereix. Botànicament està clasificada dins la família de les compostes, les seves fulles neixen oposades, dividides en segments ovats o lanceolats, les flors son purpúries i tubuloses, en capítols cilíndrics petits, agrupats en inflorescències corimbiformes força vistents que perduren desde l'estiu fins ben entrada la tardor en certs casos. Deixem-la florir dons, deixem madurar les seves llavors perque germinin futurs nous exemplars a l'atzar ..sense cap plà o diseny per part de l'esser humà, i que la verneda de Tossa en conjunt mantingui així el seu esplendor primitiu i la seva bellesa inmanent.

1 comentari:

meteotossa ha dit...

Bones,
un bloc genial, i com a geògraf genial, Tossa en varietat de flora i tipus de vegetació és únic, cada época de l'any, té el seu encant especial... D'aquí un mes, una preciositat serà caminar per la plana de la riera i tota la seva vall, amb els color marronosos.
Gràcies per donar-te a conèixer. Ja he posat un enllaç, si coneixes algun bloc més de Tossa, agrairia que m'ho fessis saber.
Moltes Gràcies.